Dette er opplæring i bruk av kartleggingsverktøy og samtalemetodikk i møte med gravide og småbarnsforeldre på områdene psykisk helse, rusmidler og vold i nære relasjoner.
Det viser seg ofte at helsepersonell synes det er vanskelig å spørre om, og gi hjelp i forhold til, psykisk helse, rusmidler og vold i nære relasjoner. Derfor har Helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet gått sammen om å utarbeide et helhetlig opplæringstilbud til kommunene. Tidlig inn gir opplæring i gode verktøy og metoder innen tidlig intervensjon. Med tidlig intervensjon menes arbeidet med å identifisere og håndtere et problem på et så tidlig tidspunkt at problemet ikke utvikler seg, eller blir redusert med begrenset innsats.
Målet med opplæringen er at deltakerne skal få
- Mot til å spørre om alkohol, psykisk helse og vold
- Mot til å handle på grunnlag av svar fra den enkelte
- Kunnskap om hva man kan gjøre og hvem man kan henvende seg til, og hvilke instanser som er de riktige til å følge opp den enkelte, familien eller barna.
Målgruppen er kommunalt ansatte som i det daglige møter småbarnsforeldre, gravide og deres partnere. Primærmålgruppen er jordmødre, helsesøstre og fastleger. I tillegg bør fagpersonell som jobber med barn og familier i endre etater delta på hele eller deler av programmet. Det gjelder barnevern, NAV, PPT, familievernkontor, kommunepsykologer, ansatte i oppfølgingstjenester for rus og psykisk helse, familievoldskoordinator i politiet og eventuelt andre. Kommunen kan også invitere med seg samarbeidspartnere i spesialisttjenestene.
Opplæringsprogrammet er modulbasert og går over seks dager. Det er forskjellige kursledere/forelesere på de ulike dagene. Kurslederne kommer fra:
- KoRus-Nord (Kompetansesenter rus Nord-Norge)
- RKBU nord (Regionalt kunnskapssenter for barn og unge)
- RVTS nord (Regionalt ressurssenter om vold og traumatisk stress og selvmordsforebygging)
- Bufetat (Barne-, ungdoms- og familieetaten/Inntak Nordland)
Følgende elementer står sentralt i opplæringen:
- Dialog om sårbare tema
- Bruk av MI (motiverende samtale) og støttesamtale
- Kartlegging av og samtaler om alkohol og graviditet
- Kartlegging av og samtaler om psykiske vansker under graviditet og i småbarnsperioden
- Kartlegging av og samtaler om vold i nære relasjoner
- Samarbeid om alvorlig og kompleks problematikk
For at jordmødre, helsesøstre og fastleger lettere skal kunne ta i bruk kartleggingsverktøyene og samtalemetodikken vil opplæringen etterfølges av veiledning i gruppe i 2 år.
Oppstart er tirsdag, med fokus på barrierer mot å snakke om sårbare tema, og empatisk rådgivning. Hva er status i kommunene og hva er behovet i vår kommune? Her blir det innlegg fra alle tre deltakerkommuner.
Onsdag er temaene alkohol og graviditet, og alkohol i et familieperspektiv. Bruk av kartleggingsverktøyene TWEAK og AUDIT. Å tematisere bruk av alkohol i graviditet. Opplæring i MI (Motiverende Samtale) og praktiske øvelser. Begge dagene ledes av seniorrådgiver Ankie Berthelsen og seniorrådgiver Turi Antonsen fra KoRus-Nord.
Samlingen i februar har fokus på å bli trygg på å spørre om vold i nære relasjoner, og å bli trygg på oppfølging av saker hvor vold er involvert. Også her blir det praktiske øvelser. Her er spesialkonsulent Jens Salomonsen, RVTS, ansvarlig for dagen.